26 Temmuz 2012 Perşembe

EV YAPIMI OYUN HAMURU

Uzun yıllardır oyun hamurumu evde yapıyorum. Hatta diğer blogumda 2007 de vermişim bu tarifi. Ama bu blogun formatına daha uygun olduğu için burada da olsun istedim. Tarifi görümcem vermişti. Çalıştığı kreşte çocuklar için oyun hamurlarını kendileri yapıyorlar çünkü. Uzun zamandır yapa yapa iyice ustalaştığım  hamuru tüm püf noktaları ve yapım aşamasının fotoğrafları ile birlikte vermek daha uygun olacak sanırım. 
Bu hamur tamamen doğal. İçinde ne var ne yok biliyor ve gönül rahatlığı ile veriyorsunuz çocuğunuza. Oynamadığı zaman kapalı bir kapta ya da buzdolabı poşetince hava almayacak şekilde saklandığında 1 yıl bile dayanabiliyor. Tabi oynarken kirlendiği ve hep aynı renkle oynayan çocuğunuz sıkıldığı için sık sık yenisini yapıyorsunuz:))
Fotoğraftaki hamur 250 cc lik standart su bardağı ölçüsüyle yapıldı ve oyun hamuru kutularının 4-5 tanesini dolduracak kadar hamur elde edildi. Yani hem sağlıklı,hem ucuz,hemde oldukça çok. Bu yüzden boyasız pişirip,parçalara ayırıp,farklı renklerde de yapabilirsiniz.
Sıvı gıda boyası düzgün dağıldığı için daha iyi sonuç veriyor. Ama evinizde toz boya varsa çok az su ile sulandırıp homojen bir karışım elde ettikten sonra hamura ekleyebilirsiniz. Direk toz boya koyarsanız benek benek çirkin görünümlü bir hamur olur:))

MALZEMELER:
1 su bardağı un
1 su bardağı su
Yarım su bardağı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı krem tartar(bozulmaması için)
YAPILIŞI:
Eskiden tüm malzemeyi tavaya koyar öyle karıştırırdım. Şimdi topaklarla uğraşmamak için rondoda karıştırıp sonra tavaya alıyorum. Tüm malzemeyi rondoya koyup iyice karıştırın. Karışan malzemeleri teflon bir tavaya alıp çok kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığa yapışmayan bir kıvama gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp biraz soğutun ve iyice yoğurun. Soğuyunca hamurunuz hazır.
NOT:
Ne kadar iyi pişirirseniz o kadar uzun süre bozulmadan kullanırsınız.
Bazı bloglarda krem tartar yerine sirke kullanılarak yapılmış ama denedim çok dayanıklı olmadı hatta hergün yapış yapış olan hamura un ekleyip yoğurmak zorunda kaldığım için çöpe gitti.
Krem tartar aktarlarda bulunuyor ve yarım kilosu 5 tl gibi bir fiyata alıyorum. Yarım kilo krem tartarla tahminen 20 kere falan hamur yaparsınız:))
Dikkatinizi çektiyse ikinci resimde rondada önce mavi boya var. Oğlum bu sefer mavi istediği için öyle yapacaktık ama yeni boyamız karışınca renk vermek yerine griye dönüşünce üstüne evdeki yeşili ekleyerek hamuru kurtardık:))
Çocuğuna ev yapımı erik suyu yapmak isteyenler diğer bloguma buyursun..
Sevgilerimle...