9 Ocak 2013 Çarşamba

KIŞ DUYUSAL HAVUZU

İngilizcesi sensory tubs olan bu çalışmalara yabancı bloglarda çok sık rastlıyordum. Uzun zamandır da yapma planları yapıyordum. Duyusal havuz Montessori eğitimi aktivitesi sayılmasada birçok Montessori blogunda yer alıyor. Çocuğun dokunarak , hissederek öğrenmesi ilkesine dayanıyor. Herşeyden önemlisi de çocuğunuzla iyi vakit geçirmenizi sağlıyor. Duyusal havuz hazırlarken önce bir konu seçmenizde fayda var. Böylelikle çocuğunuz yeni kavramlar, yeni kelimeler öğreniyor. Çevresindeki  olayları daha iyi algılıyor. Sonrasında kabın altına bir zemin hazırlamanız gerekiyor. Bu o konuyla ilgili herhangi bir materyal olabileceği gibi pirinç,fasulye,bulgur,un,mısır unu,kum,talaş,kağıt parçaları vb. olabilir. Gerisi size kalmış. Belirlediğiniz konu ile ilgili materyalleri üzerine yerleştirip çocuğunuza sunabilirsiniz. Çocuğunuza süpriz olarak hazırlayıp verebileceğiniz gibi, tüm çalışmayı onunla birlikte de hazırlayabilirsiniz.
 Bugün okullar tatil burda...Ama tatil mi denir işkence mi belli değil. Öğlene kadar ne elektrik vardı ne de doğalgaz. Şimdide sular akmıyor. Tv kanalları yok. Durum böyle olunca evde sürekli canı sıkılan, oflayıp poflayan iki çocuğu oyalamak gerekiyor...Deniz sürekli cama yapışıp karda oynama hayalleri kurunca birden aklıma geldi. Rahmetli annem küçükken beni abimlerle kartopu oynamaya yollamazdı. Üşür hasta olurum diye. Sobanın yanına bir legen dolusu kar getirir, istediğim gibi oynamama izin verirdi. Üstüne birde diğer bloglarda gördüğüm duyusal havuz fikri eklenince böyle birşey çıktı ortaya  :))

Deniz karı görünce çok sevindi. Elimizde ki kısıtlı materyaller toplandı plansız bir çalışma olunca. Hemen arabalar, evler, yollar ,ağaçlar getirildi ve bir sokak kuruldu. Ne kadar çatılara, ağaçlara kar yağdırmaya çalışsakta bizim kar tutmadı aşağı kaydı:)) Resimdeki adam size itfaiyeci gibi gelebilir ama karda çalışma yapan işçi onlar:))
Dün Deniz'le karda oynamaya çıkmıştık. Ona karda fotoğraf çektirmeyi öğretmiştim. Resimde karda yatan çocuğun yaptığı gibi:))
Bizim için güzel bir etkinlik oldu. Uzun zaman eğlendi çocuklar. Kar bitmeden sizde deneyin. Güzel vakit geçirin.

1 yorum:

  1. çok güzel bir etkinlik olmuş ,ne güzel....
    bizde oğlumla hemen yapmalıyız iyi fikir gerçekten,bizde sizi bloğumuza bekleriz,birçok etkinlğimiz var oğlumla
    http://elifyucel.blogspot.com/

    YanıtlaSil